Direct naar content

Klimaatworkshop FrieslandCampina

Melkveehouders van FrieslandCampina worden vanaf 2023 sterker beloond voor duurzaamheidsresultaten dan voorheen. Eerder was er een drempelwaarde voor CO2 om deel te mogen nemen aan de PlanetProof-melkstroom, dit was voor veel melkveehouders reden tot actie om onder de drempelwaarde voor broeikasgasuitstoot te blijven. Vanaf 2023 worden melkveehouders ook binnen FocusPlanet (dus alle resterende melkveehouders) beloond voor duurzaamheidsresultaten op broeikasgasuitstoot. Deze toeslag kan oplopen tot wel €1,50 per 100 kilo melk! Reden genoeg om hiermee aan de slag te gaan en concrete stappen te maken. Echter is kennis over het ontstaan van broeikasgassen op het melkveebedrijf en de potentie van maatregelen van groot belang voor het verlagen van de CO2-uitstoot per kilogram meetmelk. Mede daarom organiseert FrieslandCampina workshops voor haar leden, waarin wij op meerdere plekken door het land meer vertellen over het ontstaan van de broeikasgassen op het melkveebedrijf en welke maatregelen voor hun bedrijf interessant kunnen zijn.

campin1

Vetrekpunt voor deze workshops is de Kringloopwijzer waarin de uitstoot per kilogram is weergegeven en onderbouwd met cijfers. Een groot deel van de broeikasgassen op het melkveebedrijf ontstaan in de pens bij de fermentatie van het voer, maar ook door de aanvoer van o.a. kunstmest en krachtvoer. Er zijn veel knoppen om aan de draaien zoals het voorkomen van hoge NDF-gehaltes in het ruwvoer, grasklaver vervangen voor kunstmest, krachtvoer vervangen voor bijproducten en het verlagen van het stroomverbruik door bijvoorbeeld het plaatsen van een voorkoeler of warmteterugwinning. Kortom voor iedere melkveehouder wat!

campin2
Dit project is opgezet in samenwerking met Friesland Campina

Klimaatworkshop FrieslandCampina

  • Projectbegeleiding
FrieslandCampina organiseert samen met Boerenverstand workshops voor haar leden, waarin wij op meerdere plekken door het land meer vertellen over het ontstaan van de broeikasgassen op het melkveebedrijf en welke maatregelen voor hun bedrijf interessant kunnen zijn.
Lees meer Lees meer

Kromme Rijn: een pilot van de Utrechtse Monitor Duurzame Melkveehouderij

  • Onderzoek
  • Projectbegeleiding
LTO Noord en Boerenverstand hebben in het voortraject in opdracht van de provincie Utrecht een verkenning gemaakt van de doelen en opgaves voor het Kromme Rijngebied en onderzochten hoe een stimulerend KPI-model daaraan bij zou kunnen dragen. Middels beloning zouden melkveehouders blijvend gestimuleerd moeten worden om hun bedrijfsvoering te verduurzamen.
Lees meer Lees meer
Boerenverstand helpt je graag met landbouw-gerelateerde vraagstukken. Wil je oplossingen die echt aansluiten bij de praktijk? Of wil je de nodige inspiratie voor de toekomst van ons eten? Zoek je innovatie? En wil je beleid dat breder gedragen wordt? Onze projecten en diensten zorgen dat je verder komt. Geïnteresseerd geworden?
Neem contact met ons op!