Direct naar content
< overzicht

MijnRantsoenwijzer praktijkdag

Op dinsdag 13 december was het tijd voor de eerste MijnRantsoenwijzer-praktijkdag. Al een langere tijd lag het idee om zowel gebruikers als inspirators van het platform een keer bij elkaar te brengen en nu, in combinatie met de presentatie van de vernieuwde rantsoenwijzer, leek een goed moment. 

Tijdens de praktijkdag waren meerdere onafhankelijke experts zoals Gerrit Hegen en Bert van Asselt, maar ook Tim van Houtum van Mijnvoer.nl aanwezig. De dag begon gezamenlijk waar Daan Heurkens van Boerenverstand aftrapte met een presentatie over het belang van KPI’s en de rol die het rantsoen speelt bij het behalen van deze KPI’s. Vervolgens vertelde Anet Abbing van provincie Drenthe hoe de provincie momenteel al veehouders beloont op basis van resultaat. Hierna gaven experts Bert van Asselt, Gerrit Hegen en Tim van Houtum in kleinere groepen workshops.

Gerrit Hegen, ook wel bekend als de boerenveearts, besprak tijdens een interactieve workshop waar je als veehouder op moet letten bij het voeren van minder eiwit. Hij gaf aan dat er veel kansen zijn; zo wordt door scherper te voeren met eiwit, het dure voereiwit niet gebruikt voor de energievoorziening van de koe. Dit is in de regel positief voor het voersaldo. Bedreigingen zijn er echter ook. Zo kan de melkproductie onder druk komen te staan en kan de verhouding zetmeel/ruw eiwit in het rantsoen op top lactatie teveel kantelen naar zetmeel. Er ontstaat dan een overmaat aan zetmeel met pensverzuring en leaky gut tot gevolg. De maximale hoeveelheid zetmeel voor een koe op top lactatie ligt bij 4,5 kg. Het echt te krap voeren van eiwit aan het begin van de dracht, in droogstand en transitie moet ook voorkomen worden omdat dit problemen kan geven met de biestkwaliteit of minder vitale kalveren. Samenvattend geeft Gerrit aan dat minderen met eiwit grote kansen biedt, zowel voor het economisch bedrijfsresultaat als het verminderen van de ammoniakemissie. Wel is het zaak om te zorgen voor een uitgebalanceerd rantsoen en goed naar de koeien te kijken. Wordt er voldoende DS opgenomen (is de pensvulling goed?), hoe is de mest, hoe is het ureum? Bij afwijkingen is het zaak na te gaan waar bijgestuurd moet worden. 

Hierna mocht Tim van Houtum van Mijnvoer.nl vertellen hoe veehouders hun krachtvoer scherp kunnen inkopen. Via Mijnvoer.nl kunnen veehouders namelijk aangeven aan welke eisen, wat betreft samenstelling, hun krachtvoer moet voldoen. De site berekent vervolgens de meest optimale brokken wat betreft samenstelling en inkoopprijs. Dit is zeer interessant voor veehouders die graag meer willen sturen op hun krachtvoer-prijs en graag zelf aan het roer zitten. Het sluit ook mooi aan bij het gebruik van de site www.mijnrantsoenwijzer.nl, waar veehouders hun rantsoen zelf kunnen inrekenen.   

Bert van Asselt nam de veehouders mee in het stuk ruwvoer kwaliteit en hoe je hier vervolgens in de Rantsoenwijzer op kan bijsturen. Bert benoemde dat een rantsoenberekening tot achter de komma een hulpmiddel kan zijn, maar geen doel op zich is!

Tot slot presenteerde Simon Doornenbal van Boerenverstand de vernieuwde site van MijnRantsoenwijzer.nl, welke eind 2022 live zal gaan. De nieuwe Rantsoenwijzer beschikt over een planningstool waarmee je gedurende het jaar, op basis van je rantsoen, kunt bijsturen op verschillende KPI’s. Benieuwd? Houd Mijnrantsoenwijzer.nl in de gaten! 

De MRW-praktijkdag is onderdeel van het POP3 Project ‘On the highway to PlanetProof!’, lees hieronder meer over het project.

Boerenverstand helpt je graag met landbouw-gerelateerde vraagstukken. Wil je oplossingen die echt aansluiten bij de praktijk? Of wil je de nodige inspiratie voor de toekomst van ons eten? Zoek je innovatie? En wil je beleid dat breder gedragen wordt? Onze projecten en diensten zorgen dat je verder komt. Geïnteresseerd geworden?
Neem contact met ons op!