Direct naar content
< overzicht

Bedrijfsportret Marije Klever

Marije Klever (28) heeft een melkveehouderij op een half uurtje fietsen vanaf het centrum van Utrecht, in de Meern. Ze doet zoveel mogelijk zelf zonder loonwerkers, maar samen met haar vader waarvan het bedrijf vroeger was en haar broer die ook melkvee houdt een stuk verderop. Een melktap, een eierenautomaat, een maïsdoolhof en extensievere bedrijfsvoering onderscheiden het bedrijf van andere melkveehouderijen.

Bedrijfsoppervlakte: 55 hectare, inclusief maïsdoolhof
Melkvee: 75 rood- en zwartbonte koeien
Droogvee: 20
Jongvee: 75
Productie: 7.000 L/koe/jaar

Zuivelproducten
Marije had het idee om ambachtelijk ijs te maken van haar melk. Rond dezelfde tijd kwam er een ijsmaker langs bij haar met de vraag of ze melk wilde leveren voor het ijs. Het ambachtelijk ijs van de ijssalon in het dorp werd een groot succes en wordt verkocht aan de bezoekers van het maïsdoolhof. Marije waardeert de samenwerking en misschien zal het in de toekomst worden opgeschroefd of in een ander jasje worden gestoken. Maar haar prioriteiten liggen eerst bij een nieuwe stal.Studiegroepen en Kringloopwijzer
De Kringloopwijzer gebruikt Marije puur voor eigen gebruik, vooral om inzicht te krijgen in de mineralen stromen. Verder heeft ze meegedaan aan een studiegroep van Dirksen Management Support (DMS). Een belangrijk punt wat in die studiegroep naar voren kwam, is dat je kritisch moet zijn op je bedrijf. En het heeft pas zin om kritisch te zijn als je de achterliggende processen ervan begrijpt.Consumenten en boeren
Marije stelt dat tegenwoordig weinig consumenten een goed beeld hebben van melkveehouderijen, in tegenstelling tot vroeger. Toen kende iedereen in zijn nabije kringen wel een boer. Het is belangrijk om de consumenten een eerlijk en duidelijk verhaal te vertellen en bewustzijn te creëren. Boeren moeten zich open en eerlijk opstellen tegenover de consument. Als er iemand een keer van zijn fiets stapt uit nieuwsgierigheid, dan zou, volgens Marije, de boer zich niet te beroerd moeten voelen om vragen te beantwoorden. Om zelf het goede voorbeeld te geven, geeft Marije rondleidingen op het bedrijf en laat ze geïnteresseerden een dagje met haar meelopen, waarbij ze enthousiast vertelt over het boeren. Verder vindt ze het belangrijk dat boeren integreren in de maatschappij, dit kan eenvoudig door bijvoorbeeld rond te lopen op een sportvereniging.
Wanneer Marije rondleidingen geeft aan bezoekers loopt ze tegen een paar problemen aan. Vragen van bezoekers gaan vaak over het direct weghalen van de kalfjes bij de koeien en over de stierkalveren. Marije zou deze issues ook graag anders aanpakken, maar weinig (financiële) ruimte om dit uit te proberen. Op dit moment heeft ze enkele kalfjes bij twee koeien in de wei gezet, als experiment. Van bezoekers krijgt ze leuke reacties, maar ze is er nog niet over uit of de voordelen opwegen tegen de nadelen.Toekomst
“Er zijn twee werelden. Een wereld van de koeien en melken etc. en de wereld van papier. De tweede is een hele, hele grote wereld”. Dit geeft aan hoe Marije denkt over de wet- en regelgeving. Er zijn te veel regels, het is bijna niet bij te houden en het stapelt zich alleen maar meer en meer op. Hierdoor gaat het vakmanschap verloren, dit zou ze graag aangepast zien.
In de toekomst verwacht Marije dat een melkveehouder een multifunctioneel beroep zal worden. Boeren zullen niet alleen bezig zijn met hun koeien en melk, maar ook met landschapsfuncties en onderwijs.  Daar liggen de kansen, maar niet iedere boer zal hier in hebben. Voor het vooruitzicht van de zuivelindustrie, veronderstelt Marije dat er meer custom made producten worden geproduceerd, bijvoorbeeld speciaal ontwikkelde drankjes voor ouderen.

Artikel geschreven door: Merel Hondebrink, student Uva