De CONO-Stal
Onder de werknaam “De Stalmeesters” zijn een landschapsarchitect, een architect en Boerenverstand aan de slag gegaan met innovatieve stallenbouw. Geen futuristische onhaalbare ontwerpen, maar de boer ondersteunen om te komen tot mooiere stallen. Ons eerste resultaat hebben we speciaal opgeleverd voor CONO, waarvan Boerenverstand officieel duurzaamheidspartner is.
Waarom?
Melkveehouders genieten een grote maatschappelijke waardering. Deze wordt in toenemende mate op de proef gesteld omdat burgers andere beelden van de veehouderij hebben en verwijzen naar grote lelijke stallen in het landschap waar dieren massaal binnen worden gehouden. Toch zijn melkveehouders ook ondernemers die mee moeten in de vaart der volkeren en dat betekent soms schaalvergroting of verbreding van activiteiten. Met een nieuwe stal word het in de regel ook beter voor het dierenwelzijn en het milieu. Nieuwe stallen kunnen nog meer laten zien hoe goed de veehouders voor zijn dieren zorgt. Passende stallen met mooie architectuur: transparant, open, in het landschap ingepast, gecombineerd met weidegang, met een educatieruimte of misschien wel een restaurant? Daarmee kan juist veel toegevoegde waarde gecreëerd worden voor de omgeving.
Een nieuwe stal bouwen gebeurt in de regel minder dan één keer in de carrière van een boer. Hoewel hedendaagse stallen beter zijn voor dierenwelzijn en het milieu dan ooit te voren, neemt de maatschappelijke weerstand met de dag toe. Gangbare stallenbouw is catalogus-bouw geworden. Architectuur wordt gezien als duur en onnodig en de stallenbouw laat zich volledig leiden door de milieuvergunning. De Stalmeesters willen laten zien dat het anders kan!
Frank Verhoeven - Eigenaar Boerenverstand
Ammoniak
In de gangbare stallenbouw draait een groot deel van de innovatie rondom ammoniak en het verkrijgen van een NB-wet vergunning. Alle ontwerpen en optimalisaties zijn erop gericht om daaraan te voldoen, zoals dichte roostervloeren, luchtwassers, enz. Daarna pas volgen koecomfort, arbeidsgemak, kosten enz.
Wat?
De Stalmeesters gaan boeren ondersteunen om de duurzaamste, maar vooral ook mooiste stal te bouwen. Gezocht wordt naar maximale meerwaarde van de stal voor de boer zelf, voor de burgers en voor het landschap. Uiteindelijk staan we voor creativiteit en bedenken we slimmere en mooiere architectuur, die helemaal niet altijd duurder hoeft te zijn.
De StalMeesters houden een intakegesprek met de boer en stellen op basis daarvan een werkboek op. Alle key-partners worden geïdentificeerd, contacten worden gelegd en er wordt een eerste workshop belegd. Van daaruit worden alle wensen kenbaar gemaakt en gaan de Stalmeesters aan het ontwerpen. Er volgen meerdere schetssessies, studenten worden betrokken, nieuwe technieken en mooiere materialen worden uitgezocht, met bijbehorende financiering. Uiteindelijk komt er een werkboek met een programma van eisen dat overhandigd kan worden aan een (lokaal) bouwbedrijf.
Het resultaat
Bekijk hieronder het filmpje waarin Andre Schilder de CONO-stal presenteert en toelicht