Werkconferentie over doelsturing en KPIs voor de landbouw
Op 10 oktober organiseerde het Ministerie van LVVN de werkconferentie ‘Doelsturing en KPIs voor de landbouw’. Een belangrijk moment om kennis te delen, het netwerk dat hier al jaren op actief is weer eens bijeen te brengen en perspectief te schetsen richting de toekomst. De KPIers van het eerste uren stonden trots in de zaal, die inmiddels werd gevuld door een groep van bijna 200 personen die actief zijn op dit thema. Een heuse KPI community.
De KPIs staan voor Kritische Prestatie Indicatoren en zijn een belangrijke tool om inzichtelijk te maken welke prestaties boeren al leveren ten aanzien van duurzaamheid, maar toe nu toe niet zo goed hard te maken zijn. Met goede scores kan een boer (hopelijk) in de toekomst beter beloond worden, meer ruimte te krijgen om te ondernemen op zijn/haar eigen wijze. Ook biedt het houvast; agrarische ondernemers weten waar ze aan moeten voldoen.
Medewerkers van Boerenverstand verzorgden naast het dagvoorzitterschap door Wouter ook enkele deelsessies en traden op als gesprekleider bij deelsessies.
Frank maakte het publiek wat wijzer over ‘KPIs en harmonisering van duurzaamheidsclaims’, hij presenteerde de samenhang tussen de verschillende opgaven voor de landbouw, de relatie met de kerset van KPI’s en hoe diverse duurzaamheidsconcepten en –schema’s daarvan zouden kunnen profiteren.
Pauline leverde een bijdrage aan de deelsessie KPI’s en streefwaarden. Haar bijdrage ging vooral over het gebruik van KPI’s bij ondernemingsplannen, zoals die nu door Boerenverstand samen met Deloitte worden gemaakt voor een aantal gebieden met een hoge stikstofdepositie.
Bart en Albert trokken samen met FarmHack op in de sessie om de ervaring van akkerbouwers voor het voetlicht te brengen. In deze sessie kwamen akkerbouwers uit Drenthe, de Zuid-Westelijke Delta (Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland) en Flevoland aan het woord. Akkerbouwers zijn overwegend positief over het werken met KPIs, en hopen vooral dat het hen uiteindelijk de vrijheid geeft om de juiste keuzes te maken, en een ‘license to produce’ kan afgeven.