Direct naar content
< overzicht

Waarom hooien duurzaam is?

De Natuurhoeve doet samen met Boerenverstand een oproep de boer te helpen met het binnenhalen van het hooi. Met het duurzame weidezuivel programma wil Natuurhoeve de boerenbedrijven stimuleren milieuvriendelijker en diervriendelijker te boeren. Hooi is een beetje in de vergetelheid geraakt, maar goed hooi is goed voor de koe, voor het milieu en voor de portemonnee van de boer!

Hooi prikkelt de pens van de koe waardoor deze meer gaat herkauwen en daardoor met minder eiwit en (kracht)voer toe kan. Goed hooi bevat veel suiker en past in elk rantsoen, ook voor de kalfjes en het jongvee. Het is vooral de (hernieuwde) focus op goed voer winnen van je eigen land wat hier belangrijk is! Je kunt gras snel, langzaam, eiwit arm, eiwit rijk, suiker arm, suikerrijk krijgen…afhankelijk van hoe je het oogst, binnenhaalt en conserveert. Hooi vinden veel boeren niet meer modern en kost ze allemaal veel tijd en gedoe. Maar in dat “gedoe” zit precies het verschil tussen geld verdienen en al het geld naar de voerleverancier brengen! Ofwel meer focus op goed ruwvoer winnen!

Omdat het de boer wel meer werk kost heeft Boerenverstand daar samen met de Natuurhoeve iets leuks op gevonden: namelijk een oproep aan de toetjes etende consumenten om boeren te helpen het hooi binnen te halen! Bovendien komt de consument zo in actie om de overtollige kilo’s er weer af te sporten! Boerenfitness?? Misschien ontstaat er wel een nationaal evenement? zoals de hopoogstfeesten bij bier? De #hooidag in de melkveehouderij?

Hooi maken is sterk weerafhankelijk, het moet immers een paar dagen drogen, veel zon en liefst een beetje waaien en dat lukt in Nederland moeilijk. We gaan dit evenement plannen op zaterdag 14 juli of 4 augustus, maar verzoeken een ieder die mee wil komen helpen zich aan te melden via deze link.

Tijdens het evenement verwachten we vele tientallen consumenten, een oude tractor, een platte wagen, veel hooibalen. Maar ook een sportinstructeur die onder begeleiding van een opbeurende technobeat zal toezien of uw rug gespaard blijft! Terug naar vroeger? Nee, veel leuker en beter dan vroeger!

Twittert het voort en gebruik #hooidag !