Direct naar content
< overzicht

Spoedcursus boeren voor stadse hipster

Daar stond ik dan. Met mijn gele Fjällräven rugzakje, hakschoenen, knot boven op mijn hoofd en rood-gestifte lippen als een stadse hipster op het boerenerf. OK, laat de hipster-kenmerken maar weg, maar stads ben ik zeker. Geboren en getogen in Utrecht en later verhuisd naar Amsterdam, waar ik alleen op kinderboerderijen en familiepannenkoekenhuizen in contact kwam met dieren groter dan een hond. Wat zou ik kunnen toevoegen aan een agrarisch consultancy bedrijf als ik nog nooit mest hebt geschept, een melkmachine heb bediend of een kalfje heb geboren zien worden, is de grote hamvraag. Veel lezen over de landbouwsector is interessant en leerzaam, maar zonder praktijkervaring ben je nergens, dus regelde ik dat ik met twee boeren kon meelopen.

Aan de beginners blunders kon ik niet ontsnappen tijdens mijn bezoeken aan de twee boerenbedrijven. Zo had ik in de melkput niet helemaal op tijd door wanneer een van de dames haar behoefte ging doen. Gelukkig had ik een blauwe overal aan over mijn kleren. Waardoor ik meteen werd geconfronteerd met blunder nummer 2; de overal had ik niet in mijn laarzen gestopt, waardoor de onderkant van mijn broekspijpen gedurende de dag langzaam volzogen met ondefinieerbare vloeistof. Het melken ging in het begin niet al te soepel. Het melkstel installeerde ik zo aan de uiers, dat ze gedraaid zaten en ergens ging daardoor wat mis met het vacuumniveau. Aan het eind van de rit kreeg ik er gelukkig wat meer handigheid in.

Naast koeien melken, had ik ook nog tijd om vragen te stellen. De roerige tijden voor de veehouderij-sector houden alle boeren flink bezig. Daarbij komen bergen papierwerk en wetgeving kijken, die haast onmogelijk zijn om door te spitten. En elke boer gaat daar anders mee om. Mijn verwachting was dat melkveehouderijen over een kam konden worden geschoren, maar elke bedrijf is verschillend. Andere dingen die mij ook opvielen, is dat het boerenleven veel meer inhoud dan alleen koeien houden. Bodemkwaliteit, mestaanwenden, ammoniakemissie zijn zomaar wat termen waar een boer weloverwogen het hele jaar mee bezig is. Waar ik me ook van bewust raakte, is dat een schop in de grond steken en observeren hoe het gras erbij staat, ontzettend belangrijk is. Dan kan je nog zoveel goede waarden uit de lab-analyses hebben, als de wortels van de grasmat niet voldoende ontwikkeld zijn, of de bedekking van het gras onvoldoende is, dan heb je weinig aan de lab-gegevens.

Door mijn eerste praktijkervaringen met het boerenleven ben ik nog enthousiaster geworden over de landbouwsector en zijn er een paar aspecten nog duidelijker geworden. Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat boeren meer is dan alleen het houden van dieren. Verder, is het ontzettend belangrijk dat iedereen zich er bewust van is waar hun voedsel vandaan komt en op wat voor een manier het wordt geproduceerd. Om die redenen wil ik me blijven richten op en werken in de agrarische sector (ondanks mijn stadse achtergrond..).

Artikel geschreven door: Merel Hondebrink, student Uva