Puur & Eerlijk doorgelicht
Ik ben natuurlijk een vakidioot, maar ik kijk heel vaak bij levensmiddelen naar de code waar het geproduceerd is (of beter uit welke fabriek het komt). Even een paar producten: een pak Puur & Eerlijk biologische halfvolle melk (DE RP 247 EG) komt uit Zuid Duitsland, Biologische magere kwark (BE M148 EG) uit Belgie en de biologische volle yoghurt (NL Z0713 EG) nog uit Nederland. En zie natuurlijk ook mijn eerdere post over de dagverse Zaanse Hoevemelk (die is minder puur en eerlijk geworden en komt ongeveer uit Polen). Ik ga er van uit dat als er meer Puur & Eerlijk geconsumeerd wordt (tov gangbare producten) dit wel helpt in het verder verduurzamen van de voedselproductie. Maar toch voel ik me onderworpen aan een sluwe marketingformule. AH leidt de brave, niet al te slimme, consument nog beter door haar supermarkt en zorgt dat deze er met nog minder geld weer uitkomt.
Ik ben niet de enige die zich hier zorgen over maakt. Zie hier een discussie op Foodlog of hier in Trouw (14/11). Want in tussentijd globaliseerd ons eten waar we bij staan. We hoeven ons bijvoorbeeld geen illusie te maken dat puur & eerlijk er voor zorgt dat het Nederlandse platteland in stand blijft… en dat gebeurt overigens ook niet door het stimuleren van meer biologisch! Grote vraag: wie en hoe moeten we dat oplossen? De burger via de belastingcenten? met nationaal of provinciaal landbouwbeleid? Daar lijkt het wel op neer te komen, want de supermarkten moeten vrij wereldwijd kunnen inkopen, ze willen er flink op blijven verdienen en sjoppen dus de hele wereld af naar het goedkoopste van het goedkoopste.
Enfin, aan de andere kant exporteren wij bijvoorbeeld onze zuivel ook de hele wereld over, dus daar zouden we dan ook mee moeten stoppen. Hoe duurzaam, puur en eerlijk is dit nu allemaal? En welke mogelijkheden zijn er dan om het Nederlandse of Europeese platteland vitaal te houden. Persoonlijk wil ik bijvoorbeeld niet minder boeren maar meer boeren! (lees: meer mensen die betrokken zijn bij voedselproductie en verwerking). Want boeren zorgen voor een leefbaar platteland en die burger-paarden-weidjes niet! En hoe meer mensen nuttig werk kunnen doen in de landbouw en voedselverwerking (met de handen in de klei) hoe beter toch?! Welke politiek partij streeft trouwens meer boeren na?
Met al die logo’s en keurmerken en ik kies bewust ellende, is er maar 1 oplossing: de burger, consument, scholier weer boerenverstand bijbrengen!
–wordt vervolgt–