Direct naar content
< overzicht

Praktijknetwerk op excursie naar Schothorst Feed Research

Binnen het praktijknetwerk: Veevoeding terug in de sigarendoos zijn deelnemende melkveehouders op 27 augustus naar Lelystad afgereisd voor een excursie bij Schothorst Feed Research.Schothorst Feed Research is een privaat kennis- en informatiecentrum voor diervoeding voor Rundvee, pluimvee en varkens. Zij voeren onderzoeken uit, geven advies en trainingen over nutriënten en kwaliteitsmanagement.

Om 10.00 uur werden de deelnemers ontvangen met een kop koffie en een korte introductie. De groep in tweeën gesplitst waarbij de groep die de stal in ging eerst mocht gaan douchen. Door de verschillende diersoorten op het bedrijf aanwezig en de hoogste ziekte status is iedereen verplicht om te douchen als in de stal komt maar ook als je er weer uit gaat en dat terwijl de meeste thuis net onder de douche uit kwamen! De eerste groep mocht met Ant Koopmans mee de stal in om bij de fistelkoeien uitleg te krijgen over het verteringsstelsel van de koe. Het bleek niet mee te vallen hoe groot met name die pens nu werkelijk laat staan waar de andere magen zich precies bevinden! Ant wist dit haarfijn uit te leggen alvorens de deelnemers dit zelf IN de koe mochten ontdekken. Best bijzonder om te voelen hoeveel kracht de pens heeft om een voermassa van zo’n 200 liter in beweging te krijgen. Ook werd gelijk duidelijk waarom ‘prik’ in rantsoenen een grote fabel is, zodra het voer de pens in komt is het al fijn en slap gekauwd!

De tweede groep kreeg theoretische informatie van Wilfried van Straalen over voederwaardering van herkauwers waarin de vertering in de melkkoe, de voeropname en de samenstelling van voer aan bod kwamen. Er ontstonden goede discussies over actuele (bedrijfs) onderwerpen zoals compact voeren. Na de lunch werden de groepen omgedraaid en werd de dag rond 16:00 afgerond. Volgens de deelnemers ook zeer leerzaam om meer kennis en inzicht te krijgen over hoe de pens nu precies werkt.

Wil je hier ook meer van weten hou dan www.mijnrantsoenwijzer.nl goed in de gaten, hier komen binnenkort nieuwe filmpjes op die ook u mee de pens in nemen!