Oproep: Boeren moeten weer hooi gaan maken! en de consument gaat hem helpen!
Op 20 april lanceerde Natuurhoeve Zuivel in Benschop (Groene Hart) haar nieuwe lijn “duurzame weidezuivel“. Een happening met ruim 80 aanwezigen in een tent midden in het weiland naast de toetjesfabriek. Joost de Veer presenteerde het Koe Kompas en Frank Verhoeven het Kringloop Kompas, twee score instrumenten voor melkveehouders om te meten hoe duurzaam er geproduceerd wordt.
Maar duurzaamheid is veel meer dan een goede score. Het geheim van De Natuurhoeve zit hem in een stuk toekomstgericht ondernemerschap, de juiste mensen en het bouwen van een verhaal wat aan alle kanten klopt! Want als de consument het verhaal hoort achter deze serie producten en ook nog eens ervaart hoe lekker ze zijn! dan kan daar nooit meer een dure marketingreclame van de concurrent tegenop. Maar wil AlbertHein wel dat de consument dit verhaal ook te horen krijgt?
Tijdens deze dag presenteerde ook Nudge zich. Nudge is het eerste duurzame consumentenplatform van Nederland en wil vooral de burger weer bij het product betrekken. En dat leek aardig gelukt te zijn want in de zaal zaten naast professioneel geïnteresseerden ook erg veel consumenten. Maar hoe betrek je de consument op een duurzame manier bij het bedrijf, het product en de boer? Frank Verhoeven presenteerde een interessante oplossing: Om duurzaam melk te produceren zonder veel verliezen naar het milieu in een veenweidegebied moet grasland bij voorkeur grasland blijven, het liefst met wortels van meer dan 1 meter diep. Maar in gras zit veel eiwit wat de koe niet optimaal kan benutten. Om die overmaat aan eiwit te compenseren heeft men geleerd mais te voeren (mais is namelijk eiwitarm). Maar in de meeste gevallen is mais bepaald niet goed voor de bodem (om nog maar te zwijgen over het slechte imago van mais in een open veenweidegebied voor de rondfietsende burger). Elk jaar op hetzelfde perceel mais verbouwen zorgt jaar op jaar voor een verdere achteruitgang van de bodemvruchtbaarheid.
Een alternatief voor mais is hooi. In goed hooi zit ook veel energie en weinig eiwit. Bovendien prikkelt hooi de pens van de koe en zorgt zo voor een betere diergezondheid. Een belangrijke voorwaarde voor goed hooi is vanzelfsprekend goed weer. Maar de boer van tegenwoordig vindt hooi maar lastig, het is veel werk en een hoop gedoe. Terwijl mais eenvoudig is en geheel is uit te besteden aan de loonwerker.
Zou het dan niet mooi zijn als de boer weer hooi gaat maken en de consument komt helpen het hooi binnen te halen? Dan organiseren we hooidagen, aangejaagd door sociale media (#hooien). Binnen de kortste keren staan er tientallen handjes klaar. Ik zie een uitbetaling in toetjes voor me of in een paar biertjes en zo is iedereen blij!
Kwestie van meer Boerenverstand om duurzaamheid weer leuk te gaan maken!
Meer lezen over Natuurhoeve, de consument en de retail? Lees het op Foodlog en op NieuwVers.