Direct naar content
< overzicht

Lekker voeren van een 'slechte' kuil

Niek Konijn is melkveehouder in de Beemster en heeft samen met Bart Kistemaker zijn afstudeeropdracht bij Boerenverstand uitgevoerd. Mede door hun inzet is mijnrantsoenwijzer.nl tot stand gekomen en nog steeds is Niek fanatiek bezig met ruwvoer! Hij heeft zijn ervaring over die moeilijke 1e snede van 2013 op geschreven om met u te delen. Nog belangrijker is dat hij er gelijk zijn leermomenten helder bij heeft geformuleerd, want goed is mooi maar beter kan altijd!Afgelopen zomer zag ik de stalperiode van ons melkvee met tegenzin tegemoet.Net als alle veehouders was de oogst van de 1e snede ook voor mij thuis lastig, het weer hielp niet mee met het uitvoeren van het optimale oogstmoment. Op de spaarzame momenten dat het weer geschikt was zat de loonwerker al volgeboekt. Dan rustig afwachten en kijken hoe de buren wel in volle gang zijn is best lastig. De 1e week van juni was het dan zover, het weer sloeg eindelijk om!Na twee zonnige dagen maaiden we de helft van de eerste snede, om deze binnen 48 uur onder plastic te hebben. Nu de andere helft nog! Het bleef nog mooi weer en het plastic lag er nog maar net op en het tweede gedeelte ging eraf. Tijdens het inkuilen kregen we nu de pech dat één van de opraapwagens van de loonwerker na een half uur al kapot ging. Er was nog maar één opraapwagen over die al het gras moest binnen halen! Dat waren we niet gewend en voor mijn gevoel schoot het dan ook niet op. Gelukkig bleef het droog en lag ook dit gras binnen 48 uur na maaien onder het plastic, dit ondanks de zware snede van ruim 5 ton drogestof per hectare. Aangezien we vorig jaar nog iets last van broei hadden en de korte veldperiode is er een inkuilmiddel gebruikt.

De stalperiode begon voor ons slecht. Koeien waren dun op de mest en de productie viel tegen. Hoe kon dit nu met zo’n ‘rustige’ kuil op papier? Het kuilgras rook heerlijk zoetzuur, bevatte iets meer dan 40% droge stof en veel structuur. Door het late maaien bevatte het kuilgras meer stengel dan gewend voor een 1e snede en het veerde goed. De koeien maakte ruim voldoende herkauwslagen dus het rantsoen kon in mijn ogen niet te snel zijn. Ik vermoed dat de oorzaak ligt bij een maag/darmworm infectie. Na een aantal weken trokken de koeien weer goed bij en werd de mest steviger.

De koeien produceerden tussen 27-28,5 kg melk in december en januari, met gemiddeld gehaltes 3,58%eiwit en 4,56% vet. Het ureum zat rond 19. Daarnaast zaten we met het krachtvoergebruik op 22-23 kg per 100kg melk. De koeien kregen een eiwitrijke brok in de melkstal met een 0,8 kg raap aan het voerhek. Daarnaast bestaat het basis rantsoen uit +/- 3,5 kg ds mais en 2 kg ds gras van de grasdrogerij, de rest werd aangevuld met de snede kuilgras. De reden dat de koeien prima produceren en gezond zijn zit hem volgens mij in het feit dat de graskuil goed geconserveerd is, vrij van broei, erg smakelijk ruikt (zoetzuur) en daarnaast structuur bevat. De pensvulling was goed en er zat een mooie glans op de vacht, het molk gewoon fantastisch!

Terwijl op papier de kuil nu niet bepaald een Topkuil nominatie waard was!

Voor mezelf hou ik van elke kuil bij wat bepaald eigenschappen zijn, wat de oorzaak hiervan is en hoe ik dit mogelijk een volgende keer kan verbeteren of weer zo doen. Een tip om zelf ook te doen, want weet u nog hoe die kuil uit 2011 of 2012 was? en wat toen de omstandigheden waren?

Eigenschap kuil Oorzaak Werkwijze voor 2014
Laag RE Laat maaien à zware snede, maar de voorjaarsbemesting was voor normale maaisnede Bemestingsmoment aanpassen, kunstmestgift (300kg KAS 1e snede) in tweeën strooien i.p.v. om zo uiteindelijk een hoger RE te krijgen
Zoetzuur ruikend (smakelijk) voer Goede conservering van de kuil door:
– Zon in het gewas, door niet meteen de eerste droge dag te maaien. Hierdoor meer suiker in het gewas
– Kuil is goed verdicht, doordat er maar met één opraapwagen gras werd aangevoerd had de shovel voldoende tijd om te verdelen en aan te rijden- Toevoegen van gecombineerd inkuilmiddel. Dit is niet altijd noodzakelijk, maar wel een stok achter de deur.
– Mezelf niet gek laten maken door iedereen die al aan het inkuilen is. Kijken wat het beste is voor een smakelijke kuil en het juiste moment afwachten om te kuilen- Inkuilmiddel gebruiken
Structuur in de kuil Laat gemaaid Niet te vroeg maaien, wachten tot er een stengeltje in komt. Wel maaien voordat het gras gaat platliggen.