Landbouw is hardleers: q-koorts herhaling van debat wat al meer dan 10 jaar doormoddert
Af en toe haak ik ook eens in bij een discussie zoals hier over de qkoorts op Boerderij.nl. Dierziektes zijn van alle tijden, alleen neemt onze beschaving met elke generatie toe. Zelf ben ik als student nog ingezet bij het ruimen van varkens ten tijden van de varkenspest (1997), heb ik de discussies mee gevoerd bij de MKZ (koeien) uitbraak (2001) in Wageningen en de taskforce gevolgd daarna. We hebben nog vogelpest gehad (2003) en nu hebben we Q-koorts (2009). In al die 10-12 jaar is er behoorlijk gepraat en geschreven (kijk hier voor het proefschrift van Tjirk van der Ziel en lees bijvoorbeeld hier en hier en hier en hier) maar niet echt, ik denk niks, wezenlijks veranderd aan de manier waarop dierziektes aangepakt worden. Tijdens een dierziekte regeren de veterinairen tijdelijk (behoorlijk dictatoriaal) ons land en dat moet ook anders gebeurt er natuurlijk niks of gebeurt het maar half. Er is op dat moment ook geen tijd voor een democratisch debat er is behoefte aan snel en grondig ingrijpen. Dus we wisten met zijn allen een half jaar geleden al dat het zielige geitje van ansje geruimd zou gaan worden. En we weten ook dat morgen knorrie van ons Henkie en Klara 26 van boer-zoekt-vrouw Harry geruimd gaan worden als dat aan de orde zou zijn.
Waar gaat dit mis? Allereerst is er steeds minder draagvlak voor ruimingen en hebben de mensen die diervriendelijkere systemen nastreven zich steeds beter (politiek) georganiseerd waardoor hun stem harder doorklinkt. Ondertussen shopt de consument vrolijk verder opzoek naar het goedkoopste van het goedkoopste. Die tegenstelling blijft…maar allemaal heel vergelijkbaar met:
- Iedereen wil meer duurzaamheid maar doet daar zelf weinig voor (denk aan het “nieuwe rijden” (zuinig auto rijden, meer met de trein ipv de auto, etc. etc).
- Iedereen wil minder files, maar niemand wil een snelweg naast zijn huis;
- De kleur van je mobieltje is belangrijker dan de kwaliteit van je eten.
- enz. enz.
Maar waarom is er zo weinig gebeurt? Zit de oorzaak ook niet bij de landbouwsector zelf? Waarom pleiten die eigenlijk niet sterker voor een diervriendelijk dierziektebeleid (= intentingen en geen ruimingen). Het is namelijk vooral in hun eigen belang dat er een breed maatschappelijk geaccepteerde veehouderij in Nederland kan blijven. Ik weet dat niks zo makkelijk is als meer van hetzelfde…en doorgaan op de oude voet…maar het is echt de hoogste tijd dat de sector het zelf ook anders wil en daarvoor ook harder gaat lobbyien (ipv nu te lobbyien om het tegen te houden). Als de sector nu duidelijk maakt aan het publiek dat ze bezig is om de zaken anders aan te pakken en te veranderen, maar dat dit niet van vandaag op morgen bereikt is (transitie) dan kan er ook meer bereikt worden.
En dan is de concequentie maar wat minder export..maar anders houden we een sector over zonder fatsoenlijk bestaandsrecht in Nederland. Heren en dames boerenbestuurders probeer eens te kijken wat de werkelijke belangen zijn van uw achterban…en dan denk ik vooral boer kunnen blijven met een fatsoenlijk inkomen op de plek waar ze nu wonen. Maak beleid voor de blijvers en niet voor zij die uiteindelijk toch emigreren omdat ze Nederland te klein en bemoeizuchtig vinden. Wordt vervolgt.