Direct naar content
< overzicht

Verslag KANON praktijkdag BODEM; Zon, stof en netwerken!

Na een ochtend vol mist kwam in Valthermond gelukkig de zon snel tevoorschijn! De ochtend van de KANON bodemdag startte met een seminar waar voor een volle zaal verschillende partijen rondom de veenkoloniën, zoals LTO, hun verhaal deden.

Na de lunch was het tijd voor demonstraties van verschillende grondbewerkingsmachine’s en de bedrijvenmarkt. Wat opviel bij de droge omstandigheden dat de demonstratie letterlijk en figuurlijk het nodige stof deed opwaaien onder al het PK geweld. Gelukkig kon Klaas Wolters uitstekend vertellen hoe zijn DuoSpray machine juist oplossingen kan bieden voor stuifbestrijding en tegelijkertijd aan een betere bodemkwaliteit werkt. Hoe? rundveedrijfmest bovengronds uitrijden met een gelijke hoeveelheid water er over gesprayd. Ammoniak emissie wordt beperkt en de benutting sterk verhoogt. In een akkerbouw-gebied waar mest voor circa €3, – per kuub op het land wordt gebracht, terwijl het aanbrengen van bijv. gips bijna het tienvoudige kost! Een praktische oplossing voor een belangrijk probleem.

Ondanks het mooie weer viel de opkomst van de boeren wat tegen, maar dit bood de ruimte om constructief te netwerken met andere partners in de veenkoloniën. Concrete plannen om met andere partijen de handen ineen te slaan en kennis te bundelen met een duurzaam bodembeheer en een rendabel veenkoloniaal bouwplan voor zowel de melkveehouder als de akkerbouwer als doel!

Kijk, dat noemen wij nu boerenverstand 😉