Direct naar content
< overzicht

Is het geduld beloond? Van start met de eerste snede!

Het koude voorjaar welke gepaard ging met veel regendagen zorgde ervoor dat de voorjaarswerkzaamheden maar traag van start gingen. Het geduld werd, en wordt nog steeds, op meerdere momenten flink op de proef gesteld. Afgelopen week is er op veel plekken het laatste deel van de 1e snede geoogst en kan je misschien de balans opmaken; is mijn geduld beloond?

Er zijn tal van afwegingen in de beslissing om wel of niet te gaan maaien. Echter, het belangrijkste is én blijft de vraag: wat heb ik nodig in mijn rantsoen? Voer je alleen gras? Dan volstaat een graskuil met 150 ruw eiwit en mag het gras best structuurrijk zijn, mik op een veelzijdig product met voldoende eiwit, energie en structuur. In rantsoenen waarin veel snijmais zit is een hoger ruw eiwit gewenst. Dit zijn vragen waar je, als het goed is, al mee bezig bent tijdens het bepalen van de voorjaarsbemesting.

Is het dan eindelijk begin mei en start de buurman met maaien, dan kun je jezelf de vraag stellen; staat er hetgeen waarvoor ook daadwerkelijk bemest is? Heb je bijvoorbeeld bemest voor 4 ton droge stof maar oogst je al bij 3 ton? Dan zul je dit later in het rantsoen alsnog moeten compenseren en zul je dit ook weer zien in het stikstofbodemoverschot. Geduld is op zo’n moment cruciaal.

Ook dit voorjaar zagen we dat er begin mei op veel plekken gemaaid werd, ondanks dat er nog niet de hoeveelheid stond waarvoor daadwerkelijk bemest is. De bijgroei op de niet-gemaaide percelen was daarna fors, waardoor er de afgelopen week een goede basis voor het winterrantsoen is aangelegd!

Maar hoe nu verder? De 1e snede kan gerust tot half mei staan maar daarna is het verstandig om een korte maai-interval te hanteren voor behoud van kwaliteit. Misschien is ‘’kalendermaaien’’ dit seizoen het proberen waard? Zo behoud je kwaliteit en voorkom je teveel NDF in het gras, wat bijvoorbeeld weer gunstig is voor een lage broeikasgasuitstoot.

De 1e snede ligt in ieder geval onder het plastic, denk goed na over de strategie dit seizoen en welke kwaliteit ruwvoer je nodig hebt deze winter!

Boerenverstand helpt je graag met landbouw-gerelateerde vraagstukken. Wil je oplossingen die echt aansluiten bij de praktijk? Of wil je de nodige inspiratie voor de toekomst van ons eten? Zoek je innovatie? En wil je beleid dat breder gedragen wordt? Onze projecten en diensten zorgen dat je verder komt. Geïnteresseerd geworden?
Neem contact met ons op!