Direct naar content
< overzicht

Hooidag groot succes! Consumenten helpen de boer met hooien

Hooien is niet meer zo van deze tijd. Het kost de boer veel werk en een hoop gedoe. Het enige leuke aan hooien is het bier drinken achteraf. Maar Boerenverstand en toetjesproducent De Natuurhoeve hebben bedacht dat hooien weer hip en leuk moet worden! Want inspanning is ontspanning! maar belangrijker: goed hooi winnen is duurzaam voer voor de koe, de bodem en de boer! Kortom: het vraagt meer aandacht en promotie! Bovendien kan hooien een leuke manier zijn om de relatie boer-burger te versterken. Ik ben trots om te melden dat dit doel gelukt is!

Afgelopen zaterdagmiddag hebben een grote groep vrijwilligers mee geholpen met hooien bij de boer. Op deze zonnige zaterdagmiddag (perfect weer voor hooien) is het hooi bij een van de melkveehouders van de Natuurhoeve in Benschop van het land gehaald en naar de hooischuur gebracht. Een inspannende klus, maar door de vele hulp was de klus snel geklaard. De dag werd afgesloten met een borrel, een lekker toetjes en een tasje met toetjes voor thuis.

In een bonte stoet van oude trekkertjes en een melktruckje vertrokken zij vanaf de boerderij naar het weiland. Na een goede warming up, werden de handen uit de mouwen gestoken, waardoor de ruim 450 balen hooi zo op de wagens lagen. Uiteraard was er tussendoor ook voldoende te drinken en werd er regelmatig gepauzeerd. In de tussentijd konden de kinderen zich ook vermaken en zelfs een echt melkdiploma behalen. Mariska Lekkerkerker van de Natuurhoeve: “we zijn zeer blij met de opkomst en het enthousiasme van de mensen die gekomen zijn. Het hooi was op tijd binnen en we hebben er een mooie en gezellige dag van gemaakt. Hooi is goed voor de koe en het land en daarom vinden we het belangrijk dat deze oer-Hollandse boerentraditie blijft bestaan. Vandaag hebben we hier een steentje aan bij kunnen dragen.”

Hooi dient als aanvulling voor het rantsoen van de koeien en is duurzaam om te voeren. Goed hooi bevat namelijk veel energie (suiker) en weinig onbestendig eiwit, het prikt de pens en zorgt voor een betere gezondheid van de koe. Een belangrijke voorwaarde voor goed hooi is vanzelfsprekend goed weer met veel zon. Omdat hooien veel werk en risicovol is vanwege het wisselvallige weer in Nederland zijn er nog maar weinig boeren die hiervoor kiezen. Door er een evenement van te maken hopen we meer boeren aan te sporen zoveel mogelijk goed voer van hun eigen land te winnen.