Direct naar content
< overzicht

Groenbemesters, wat is de juiste keuze?

”Een deel van de gewassen is weer van het land en maakt plaats voor groenbemesters. Maar hoe maak je hierin de juiste keuze? En ga je voor een enkelvoudige groenbemester of een mengsel?”
Lees er meer over in de samenvatting van de podcast over groenbemesters hieronder, of beluister de podcast terug!

In deze podcast:
Bodemkundige: Marianne Hoogmoed, Louis Bolk Instituut
Locatie: Akkerbouwbedrijf van Corine te Winter in Kruisland
Bodemtype: klei

Mengsel vs mono
Door een groenbemester te gebruiken ligt land niet braak, waardoor de bodem wordt beschermd. Hierdoor blijft de structuur goed, is er behoudt van bodemleven en is er opslag van nutriënten/OS in de groenbemester die voor de volgende teelt beschikbaar kunnen komen. Na elke teelt zou potentieel een groenbemester ingezaaid kunnen worden. Bij een mengsel vullen de verschillende soorten elkaar aan, waardoor je per oppervlakte meer biomassa in de bodem hebt. Ook is het risicospreiding, als voor sommige soorten niet de juiste omstandigheden zijn voor een goede opkomst. In het mengsel kan een keuze gemaakt worden als er risico is op een plaag.

Plagen
Plaag diertjes hebben een waardplant nodig om te kunnen overleven. Als het bekend is dat er een bepaald soort plaag een verhoogd risico heeft dan is het verstandig om een groenbemester (-mengsel) te kiezen waar niet een waardplant van deze soort in zit, zodat deze niet vermeerderd. Er zijn veel hulpmiddelen om keuzes te maken hoe je een bepaalde plaag kan bestrijden. Door de juiste groenbemesters kunnen natuurlijke vijanden voor een plaag gestimuleerd worden.

Zaaien en onderwerken
De keuze voor de groenbemester is o.a. afhankelijk van wanneer deze ingezaaid kan worden. Na september zaaien betekend dat er niet meer bemest mag worden. Een groenbemester is geslaagd als deze een goed wortelpakket heeft. Dit zorgt namelijk voor structuur, bodemleven en OS toevoer. Door een groenbemester langer te laten staan worden de voordelen ervan groter. Het inwerken van de groenbemester kan voor of na de winter. Als de groenbemester de hele winter staat is deze in het voorjaar vaak deels ingedroogd waardoor deze makkelijker in te werken kan zijn. Spuiten na de winter wordt ook gedaan, maar een verbod op glyfosaat zou ervoor zorgen dat dit geen optie meer is.

Sabbatical year
Hier staat een heel jaar een groenbemester op het land. De reden hierachter is rust voor de grond en het binden van stikstof. De groenbemester krijgt hierbij een jaar de tijd om stikstof te binden in plaats van een paar maanden. Dit moet wel economisch uit kunnen en wordt hierdoor vaak eerder gedaan voor een hoogwaardig volgewas. Bij stikstofbolletjes verteld de kleur of deze actief stikstof binden, als ze roze zijn dan zijn ze actief, is het bolletje wit dan zijn ze inactief. De nalevering van de groenbemester hangt af van de duur dat deze op het land heeft gestaan.

Lees hieronder nog het artikel: Groenbemesters, maak de juiste keuze. Of ga via onderstaande button naar de Bodempodcast informatiebank. Hier kan je van alle Bodempodcasts de aflevering terugluisteren, de samenvatting lezen of meer achtergrond informatie vinden.

Groenbemesters, maak de juiste keuze

De Bodempodcast informatiebank

Op mijnbodemconditie.nl is ondertussen van de Bodempodcast een informatiebank te vinden. Hier zijn alle afleveringen met bijbehorende achtergrond informatie, video en samenvatting terug te vinden. Ook kan je op mijnbodemconditie.nl kostenloos je eigen bodemscore berekenen.
Bodempodcast informatiebank
Boerenverstand helpt je graag met landbouw-gerelateerde vraagstukken. Wil je oplossingen die echt aansluiten bij de praktijk? Of wil je de nodige inspiratie voor de toekomst van ons eten? Zoek je innovatie? En wil je beleid dat breder gedragen wordt? Onze projecten en diensten zorgen dat je verder komt. Geïnteresseerd geworden?
Neem contact met ons op!