Direct naar content
< overzicht

Derde webinar in de cursus 'Gezonde productieve koeien met weinig eiwit!'

Vorige week was alweer het derde webinar van de cursus in het project ‘Gezonde productieve koeien met weinig eiwit’ van Boerenverstand samen met Kernpraktijken Rundvee. Deze keer live opgenomen vanaf Hoeve Groot Zandbrink in Leusden. Spreker Bert van Asselt (onafhankelijk voeradviseur) gaf tips over hoe je goed kunt bijsturen in het rantsoen in de weideperiode. Spreker Erwin de Heer (dierenarts en voeradviseur) ging dieper in op verschillende feiten en fabels rondom minder eiwit voeren en diergezondheid. Heeft minder eiwit voeren bijvoorbeeld effect op de biestkwaliteit en vruchtbaarheid? Belangrijke vragen en antwoorden waar we weer mee aan de slag kunnen. Een mooie basis voor het (weide)seizoen van 2023!

De komende maanden gaat de derde en alweer de laatste ronde met praktijkbijeenkomsten van start. Daarbij gaan de studiegroepen dieper in op de thema’s die bij het webinar aan bod zijn geweest: diergezondheid en het weideseizoen en/of -rantsoen.

De cursus

Er is momenteel veel gaande rond stikstof en overige vraagstukken rondom duurzaamheid. Het is nog onduidelijk waar het beleid heen gaat en wat dit voor bedrijven betekent. Wat wel zeker is, is dat de prijzen voor grondstoffen als kunstmest en krachtvoer enorm zijn gestegen. Het zal dus altijd lonen om de eiwitvoorziening scherp af te stellen, veel weidegras te benutten en stikstof verliezen zoveel mogelijk te beperken. Het is wel belangrijk dat de diergezondheid en productie op peil blijven.

Daarom heeft Boerenverstand samen met vereniging Kernpraktijken Rundvee het initiatief genomen om een studieprogramma aan te bieden. Tijdens dit programma gaan we in groepsverband onder begeleiding van de eigen dierenarts en onafhankelijke experts op het gebied van rantsoenen, weidegang en economie, aan de slag met dit onderwerp. Veehouders krijgen concrete tips en adviezen voor hun bedrijf aangereikt.

Lees hier meer over de cursus.

De cursus 'Gezonde productieve koeien met weinig eiwit!' is een samenwerking van Boerenverstand en Kernpraktijken, lees meer over de cursus op de website van Kernpraktijken Rundvee.
Naar Kernpraktijken Rundvee
Boerenverstand helpt je graag met landbouw-gerelateerde vraagstukken. Wil je oplossingen die echt aansluiten bij de praktijk? Of wil je de nodige inspiratie voor de toekomst van ons eten? Zoek je innovatie? En wil je beleid dat breder gedragen wordt? Onze projecten en diensten zorgen dat je verder komt. Geïnteresseerd geworden?
Neem contact met ons op!