De melkveehouderij sojavrij!?
Er wordt weer veel geschreven over soja in diervoer en de duurzaamheidsslag die gemaakt zou kunnen worden als het eiwit niet uit soja maar uit andere bronnen zou komen. Tot mijn verbazing wordt er alweer gesproken over diermeel (met de BSE schandalen nog vers in het geheugen…maarja lekker goedkoop voor de mengvoerindustrie). De overzeese soja wordt vaak onder slechte arbeidsomstandigheden verkregen, heeft ontbossing tot gevolg en de handel wordt gedomineerd door een handjevol multinationals. Het vervangen van soja eiwit met een duurzamer alternatief is dan ook aantrekkelijk. Milieudefensie begint er over te schrijven en ook Greenpeace heeft het al vele jaren als een belangrijk mikpunt. In Belgie is er een hele uitgebreide site over de problematiek. Oplossingen lijken mij wel duidelijk: de melkveehouderij kan helemaal sojavrij. Enerzijds kan er flink minder eiwit gevoerd worden (<15% RE in rantsoenen voor melkvee) anderzijds kan naar alternatieve eiwitbronnen bronnen gezocht worden: misschien eendekroos als veevoer? Of (goed voor milieu en portomonee) beter graslandbeheer, verschillende kwaliteiten grasbalen gemengdvoeren, grasdrogen (aangedreven door een windmolen ook efficienter als op een schip uit Brazilie), herfstgras beter benutten, meer of minder voedergewassen, etc. etc. Kijk voor een interessante analyse bijvoorbeeld eens hier!
Een gemiddeld melkveebedrijf met veel gras in het bouwplan hoeft eigenlijk helemaal geen eiwit tekort te hebben mits al het eiwit ook goed benutbaar en gedurende het jaar beschikbaar is. Hier kunnen we aan werken.
Het sojaschroot (afval van soja wat voor de humane voedingsindustrie wordt ingezet) en als veevoer wordt gebruikt is misschien een ander verhaal. Alhoewel dat misschien nog steeds beter naar kippen en varkens kan gaan dan naar het rundvee. Wat vindt U? Een lezing organiseren en een aantal mengvoerdeskundie uitnodigen?