Direct naar content
< overzicht

Burgemeester Lochem deelt broodjes biodiversiteit uit!

Twintig melkveehouders uit de Achterhoek sluiten hun duurzaam boeren project ludiek af door op Wereld Voedsel Dag (27 oktober) een “Broodje Biodiversiteit” aan het college van Burgemeesters en Wethouders van Lochem aan te bieden. Een ‘Broodje Biodiversiteit’ bestaat uit de grondstoffen granen, zuivel en kruiden, waarbij voedselproductie en biodiversiteit samen gaan. Deze veehouders zijn al jaren bezig met een duurzame bedrijfsvoering waarbij melkproductie en biodiversiteit samen gaan op het bedrijf en hebben in het project extra aandacht besteed om ook de footprint van het bedrijf te verkleinen.

Samen met Agrarische Natuurvereniging ‘t Onderholt en Boerenverstand hebben de veehouders een jaar lang gewerkt om zoveel mogelijk voer van eigen land te benutten. Belangrijk is om daarvoor de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, zodat er meer gras groeit en er voldoende melk geproduceerd kan worden. Maar in het prachtige coulissenlandschap van de Achterhoek zorgen deze melkveehouders ook voor biodiversiteit. In het project zochten de veehouders naar een goede balans op het eigen bedrijf tussen verbeteren van de voerproductie en benutten van biodiversiteit op gras-, mais- en natuurland.

De aanpak van het verkleinen van de footprint op het melkveebedrijf zorgt ervoor dat er minder voer van buiten het bedrijf gekocht hoeft te worden, zoals bijvoorbeeld sojaschroot of palmpitschilfers. Daarom heeft Oxfam Novib dit project ook van harte ondersteund vanuit haar GROW fonds.