Direct naar content
< overzicht

Bodempodcast #16 De kringloop van bodem, plant en koe. Wat is het belang van een goed werkende bodem voor de diergezondheid?

‘Als je een koppel koeien hebt lopen, zit er net zo veel vlees onder de grond als dat er bovenop loopt’

In deze aflevering van de Bodempodcast gaan we het hebben over de kringloop van bodem, plant en koe op melkveebedrijven. We zijn te gast bij melkveehouder Gerben Eising uit Sleen (Drenthe) die samen met zijn ouders een melkveebedrijf runt met ongeveer 150 koeien en bijbehorend jongvee. Verder zitten aan tafel de Boerenveearts Gerrit Hegen en akkerbouwer en monsternemer bij Eurofins, Wim Scholten. In de podcast bespreken zij vanuit hun eigen achtergrond waar zij naar kijken bij een uitslag van een bodemmonster en hoe hierin kan worden bijgestuurd. Tevens wordt uitgelegd waarom je de diertjes die in de bodem leven, net zo serieus moet nemen als de dieren die van het gras op de bodem eten. Uiteraard gaan we ook even naar buiten en zetten de schop in de grond om de bodem zelf te beoordelen. We maken ook een uitstapje naar het jongvee, wat doet een goede bodemwerking voor hen en waar kan dat fout gaan?

Tot slot behandelen we natuurlijk ook het bodemdiertje van de week. Met dit keer geen echt beestje maar een hele familie; de Schimmels!

Bij de aflevering van deze week hoort ook een video, bekijk deze hieronder!

Er zijn ondertussen al meerdere afleveringen in de online cursus verschenen. Geïnteresseerd geworden? Ga via hieronder naar mijnbodemconditie.nl en meld je aan!

mijnbodemconditie.nl

Via mijnbodemconditie.nl kan je een gratis account aanmaken, wat toegang geeft tot de online cursus. Hier worden wekelijks de podcasts geüpload, en zal je op de hoogte worden gebracht zodra er een nieuwe aflevering verschijnt. Als je bent ingelogd kan je je vragen in de vraagbank stellen en eventuele extra informatie doormiddel van filmpjes of literatuur vinden.
Mijn Bodemconditie
Boerenverstand helpt je graag met landbouw-gerelateerde vraagstukken. Wil je oplossingen die echt aansluiten bij de praktijk? Of wil je de nodige inspiratie voor de toekomst van ons eten? Zoek je innovatie? En wil je beleid dat breder gedragen wordt? Onze projecten en diensten zorgen dat je verder komt. Geïnteresseerd geworden?
Neem contact met ons op!