Bijeenkomst Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw in de Zuidwestelijke Delta
Op 28 augustus vond een bijeenkomst vanuit de gebiedspilot Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw (BMA) in de Zuidwestelijke Delta plaats. Tijdens deze bijeenkomst kregen deelnemende akkerbouwers een deel van de berekende KPI’s voor het eigen bedrijf gepresenteerd, gerelateerd aan broeikasgasemissies en nutriënten. Over de berekeningsmethode en correlaties tussen data en KPI scores, zoals stikstofaanvoer en stikstofbodemoverschot, werd uitleg gegeven door Wim van Dijk van de WUR.
In deze eerste bijeenkomst werd de eerste groep met akkerbouwers ontvangen om te praten over de berekende KPI’s en de betekenis hiervan. Hieruit kwamen vanuit de akkerbouwers verschillende vragen voort zoals de betekenis van stikstofoverschot in de bodem, het effect van compost hierop en hoe dit wordt doorberekend in de BMA, hoe organische stof in de bodem op peil gehouden wordt en was er discussie rond het onderwerp fosfaat fixerende gronden. Ook werd er besproken hoe een hogere aanvoer niet direct gecorreleerd is aan een hogere afvoer, waarbij de bodemstructuur en verdichting een grote rol spelen als beperkende factoren. Daarnaast speelde de vraag wat het effect is van niet-kerende grondbewerking, ten opzichte van traditioneel ploegen, op de uitspoeling van stikstof en fosfaat en of dit effect kan hebben op de score in de BMA.
De volgende groep akkerbouwers zal begin volgende week een bijeenkomst hebben met hetzelfde thema; broeikasgasemissies en nutriënten. Later in oktober zal een tweede bijeenkomst zijn met het thema gewasbescherming.
De bijeenkomst komt voort uit het project Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland in de Zuidwestelijke Delta. In deze regio is Boerenverstand, met meer dan 80 akkerbouwers, aan het slag met tonen en belonen, met de focus op het belonen. Telers ontvangen vanuit de betrokken provincies (Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland) een vergoeding voor deelname en een beloning voor behaalde scores op de verschillende KPI’s.
Lees meer over de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw via de link hieronder.