Direct naar content
< overzicht

Bedrijfsportret: Berwoud Koster

In het Overijsselse Kampen, runnen Berwoud en zijn vrouw samen hun melkveebedrijf. Sinds 3 seizoenen is Berwoud actief bezig met de Kringloopwijzer en sinds afgelopen jaar is hij BoerenCoach voor Boerenverstand. Op deze manier is hij actief betrokken bij de kringloopwijzer en activiteiten die rondom dit thema in de regio worden georganiseerd.Bedrijfsoppervlakte: 54 ha, waarvan 8 ha akkerbouw
Melkvee: 60, plannen om tot 85 te groeien in 2015
Melk/koe: 9500

In 2011 hebben Berwoud en zijn vrouw, na 14 jaar maatschap, het bedrijf van zijn ouders over genomen. Het bedrijf bestaat overwegend uit pacht grond en 3,5 ha eigendom.

Op dit moment heeft het bedrijf, met een intensiteit van 11.000L/ha, geen fosfaat overschot. Het liefst zou Berwoud het bedrijf nog iets laten groeien. Het optimum ligt volgens hem rond de 17.000-18.000L/ha. Afhankelijk van de beschikbare arbeid en de economische situatie van het bedrijf. Berwoud vraagt zich wel hardop af hoe de toekomst zich gaat ontwikkelen. “Wat gaat er gebeuren als mestverwerking duurder wordt of als het landelijke fosfaat plafond bereikt wordt?”.

Kringloopwijzer

Berwoud neemt sinds 3 seizoenen deel aan kringloop studiegroepen. Op het certificaat van dit jaar is te zien dat hij ook in 2014, op alle punten, weer iets is verbeterd ten opzichte van 2013. Door de deelname aan de studiegroepen is Berwoud bewuster gaan werken met de mineralen stikstof en fosfaat. Daarnaast voerde hij altijd eiwitrijk en had hij een ureum van 22/23, tegenwoordig is dit gedaald naar 20. Ook is hij bewuster gaan bemesten. “Matige grond krijgt minder, goede grond meer”, legt Berwoud uit.

Specialisme

Berwoud is een echte koeienboer, met een goede melkproductie, lage dierenartskosten, laag medicijn gebruik en een laag celgetal. Een goede veeverzorging is hiervoor basis, aldus Berwoud. Toch is hij ook zuinig op zijn gras. Bodem en rantsoenen zijn volgens Berwoud niet los van elkaar te zien. Wanneer er boven de grond iets niet goed is, helpt het vaak om een schop in de grond te zetten en onder de grond te kijken wat de oorzaak is.

Toekomst visie

De afgelopen jaren hebben Berwoud en zijn vrouw zich ingezet om het bedrijf toekomst klaar te maken. Het komende jaar gaan ze zich inzetten om de puntjes op de i te zetten. Zo heeft hij altijd ruim gevoerd, om makkelijk te kunnen melken, het komende jaar wil hij dit aanscherpen. De Kringloopwijzer helpt om op efficiëntie te sturen en het optimale rantsoen samen te stellen.

De visie van Berwoud is om zelfvoorzienend te blijven en de kringloop zo veel mogelijk te sluiten. In de toekomst wil hij zo min mogelijk mineralen aankopen. Hij hoopt dan ook dat meer bemesten wanneer er meer geoogst wordt in de toekomst politiek geaccepteerd wordt.