Direct naar content
< overzicht

Regionaal Mineralen Aangifte Systeem - REMAS

In opdracht van en samen met de Provincie Noord-Holland en gebiedscollectief Water, Land en Dijken zijn we gestart met een pilot stoffenbalans. Een Mineralen Aangifte Systeem op regionaal niveau (REMAS). Of anders gezegd: Re-inventing MINAS. Er is veel enthousiasme onder boeren om te werken met een dergelijke (eenvoudige) stoffenbalans op bedrijfsniveau. De uitdaging is hoe deze moet optellen naar gebiedsniveau en de gebiedsdoelen.

Wetende dat er al verschillende studies zijn uitgevoerd en dat er nog lopende onderzoeken zijn naar de afrekenbare stoffenbalans (ASB), wil de Provincie Noord-Holland toch een stap zetten richting een pilot waarbij een grote groep melkveehouders aan de slag gaat met het verminderen van het stikstofbedrijfsoverschot. Voorafgaand aan deze pilot zijn al meerdere sessies georganiseerd, onder andere met prof. Jan Willem Erisman en dr. Gerard Ros. Er ligt nu een eerste ontwerp waarbij met minimale data (ten opzichte van wat de RVO nu al verzamelt) een mineralenbalans kan worden opgesteld.

Er wordt nadrukkelijk gezocht naar een eenvoudiger en beter te borgen systeem, vergeleken met de bestaande KringloopWijzer. Dit systeem dient allereerst gebruikt te worden voor monitoring, om vast te stellen of de (NPLG-)doelen gehaald gaan worden. Om te voorkomen dat halverwege de spelregels moeten worden aangepast, vraagt de provincie om een monitoringstool die ook in de toekomst de mogelijkheid biedt om over te stappen naar zwaardere doelsturing of zelfs normering.

De prioriteit in deze pilot ligt bij het stikstofbedrijfsoverschot per hectare. Vanuit een borgbare input- en output-mineralenbalans (boekhouding), aangevuld met RVO-gegevens en eventueel andere data, willen we het bedrijfsoverschot opsplitsen in nitraatuitspoeling (bodemoverschot) en ammoniakemissies (bijvoorbeeld via ureum en weidegang). Later volgen ook methaan en broeikasgassen. In de afbeelding is weergegeven welk deel uit de mineralenkringloop mee wordt genomen: alle in- en outputs op een bedrijf.

Het doel van de workshop was om gezamenlijk met experts te discussiëren over de eerste versie en te bespreken hoe dit uiteindelijk zo simpel mogelijk in de praktijk kan worden toegepast. Er was veel enthousiasme om met dit thema aan de slag te gaan en tot een concrete uitwerking te komen!

Boerenverstand helpt je graag met landbouw-gerelateerde vraagstukken. Wil je oplossingen die echt aansluiten bij de praktijk? Of wil je de nodige inspiratie voor de toekomst van ons eten? Zoek je innovatie? En wil je beleid dat breder gedragen wordt? Onze projecten en diensten zorgen dat je verder komt. Geïnteresseerd geworden?
Neem contact met ons op!