Direct naar content
< overzicht

Veldbezoek Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuidwestelijke Delta

Op 6 september vond er in het kader van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland  Zuidwestelijke Delta een bestuurlijk veldbezoek plaats aan het akkerbouwbedrijf van Arjan en Caroline Schrauwen in Zevenbergschen Hoek. Bestuurders van provincies, waterschappen en gemeenten binnen de Zuidwestelijke Delta waren hierbij aanwezig.

De bijeenkomst was een mooie gelegenheid voor Arjan om uit te leggen aan bestuurders wat er allemaal aan uitdagingen op een akkerbouwer afkomt, hoe hij hier op zijn bedrijf mee om gaat en waar hij in de praktijk tegenaan loopt. Arjan liet zien hoe de KPI-systematiek binnen de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw in de praktijk werkt en hoe belangrijk het is dat deze wordt geborgd in onze gebiedsaanpakken. Met de KPI-s (kritische prestatie indicatoren) krijgt Arjan meer zicht op zijn milieuprestaties en kan hij veel beter sturen op het behalen van de beoogde (milieu)doelen.

Tijdens het bezoek werd ook dieper ingegaan op het thema koolstofvastlegging in de bodem. Edwin Vermeulen vertelde waarom zijn bedrijf Aerospace Propulsion Products B.V.  koolstofcertificaten koopt bij het bedrijf van Arjan. Edwin compenseert daarmee de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van zijn medewerkers.

Boerenverstand collega Albert Klinkhamer is projecteider voor de gebiedspilot Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw in de Zuidwestelijke Delta. Binnen de pilot, waar nu 81 boeren aan deelnemen, verzorgt Boerenverstand de dataverzameling, berekening van KPI scores en de kennisuitwisseling met de boeren rondom de BMA. Daarnaast is in 2021 o.l.v. Boerenverstand een klankbordgroep gevormd binnen het project die meedenkt én werkt aan verdere implementatie en opschaling van de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw in het gebied. Het stimuleren en belonen van duurzaamheidsprestaties staat hierbij centraal. De klankbordgroep bestaat uit o.a. de drie provincies en waterschappen, ketenpartijen, afnemers en andere partijen (o.a. COSUN, Lamb Weston, FarmFrites, Rabobank, BO Akkerbouw).

Dit jaar wordt er voor het eerst een beloning gegeven aan de deelnemers op basis van hun score op de KPI’s van de BMA.

Het IBP loopt eind van 2024 af, maar de drie provincies Zuid-Holland, Zeeland en Brabant willen deze vruchtbare samenwerking zeker voortzetten om samen de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw samen verder te ontwikkelen en op te schalen.

Lees meer over het project op de website van Vitaal Platteland
Vitaal Platteland ZWD
Boerenverstand helpt je graag met landbouw-gerelateerde vraagstukken. Wil je oplossingen die echt aansluiten bij de praktijk? Of wil je de nodige inspiratie voor de toekomst van ons eten? Zoek je innovatie? En wil je beleid dat breder gedragen wordt? Onze projecten en diensten zorgen dat je verder komt. Geïnteresseerd geworden?
Neem contact met ons op!