Direct naar content
< overzicht

Bedrijfsportret Batenburg: Peter Aalberts

In Steenwijkerland is een actieve groep boeren zelf een kringlooplandbouw studiegroep begonnen. Deze boeren wille graag samen meer leren over de ‘knoppen’  waar ze aan kunnen draaien en minder afhankelijk worden van de adviseurs. Een van deze leergierige boeren is Peter Aalbers.Bedrijfsoppervlakte: 160ha, waarvan 30 ha mais.
Melkvee: 330
Melk/Koe: >9000 kg

De basis van het bedrijf van Peter is al voor de oorlog, door de overheid, gebouwd. In 1989 heeft Peter het bedrijf Batenburg over genomen en de laatste jaren is het bedrijf gegroeid tot een stabiel en toekomst bestendig bedrijf. Verdere uitbereiding staat dan ook niet op de planning.

De fokkerij is een belangrijke tak van het bedrijf. Peter richt zich op het fokken van koeien met hoge vet- en eiwitgehaltes. Deze koeien leveren volgens hem economisch voordeel. Wanneer de stikstofbenutting omhoog gaat, kunnen ook in de BEX deze dieren een voordeel opleveren.

Kringloopstudiegroepen

‘Met collega’s leren hoe het systeem werkt, van elkaar leren en ervaren aan welke knoppen je kunt draaien’. Dat zijn voor Peter de voornaamste redenen om mee te doen aan de studiegroepen. Ook verwacht Peter dat de Kringloopwijzer economisch voordeel oplevert. Door te leren hoe de mineralenstromen werken kan er bijvoorbeeld bespaart worden op mestafzet.

‘Met het rantsoen is veel te halen’, realiseert Peter zich. Zo ziet hij mogelijkheden voor producten met een geen of weinig fosfaat, zoals stro, perspulp en mais. In de toekomst wil hij wat scherpen gaan voeren: ‘wat meer op het randje gaan zitten’.

Balans

Voor de continuïteit is de juiste balans vinden het aller belangrijkste. Een balans tussen koeien en bodem, met beweide. Een balans tussen grond en productierechten, maar ook arbeid en vakmanschap. Uiteindelijk draait het volgens Peter om bodem + pens + genetica.

Uitdaging

Ondanks dat het bedrijf al een paar jaar BEX winst heeft, kunnen volgens Peter nog de puntjes op de i gezet worden. Zo wordt er op dit moment nog fosfaat rijk raap en tarwe gist gevoerd, wat voor de kringloopwijzer niet goed uitpakt. Het gebruik van fosfaat arme producten kan de BEX winst verhogen.

De bodem biedt nog veel uitdagingen voor melkveehouders. ‘Het is nog een zoektocht naar dingen die je wil weten, maar waarvan je niet weet of ze bestaan’, aldus Peter. Daarnaast ziet hij het als uitdaging om weidegang net zo efficiënt te krijgen als kuilen.

Advies

Advies wint Peter in via allerlei bronnen, maar hiermee bepaald hij zijn eigen koers. Studieclubs, experts en ervaringsdeskundigen vullen elkaar vaak goed aan.

Zo is er bijvoorbeeld over de pens al veel geschreven, maar wordt het voor de melkveehouder vaak te ingewikkeld. Peter ziet hier duidelijk het voordeel van Boerenverstand, die het weer eenvoudig en onafhankelijk van de computer maken.