Direct naar content
< overzicht

Workshopmiddag 'Hoe pas je systeembenadering toe op je bedrijf?'

Op 14 december 2022 van 13:30-16:00 uur is er een informatieve middag met twee workshops!
Workshop #1: Hoe werkt een systeembenadering en wat zijn de voordelen?
Workshop #2: Hoe pas je de systeembenadering toe op je bedrijf en in de dagelijkse praktijk?
Locatie: Bloemendaalse Zeedijk 41, 4765 TB Zevenbergschen Hoek

Let op: een deel van de workshop vindt buiten plaats, neem dus je laarzen mee en kleed je warm aan!
Deelname aan de workshop is volledig gratis, meld je aan via de onderstaande knop!

Meld je aan voor de workshop!

Tijdens deze workshopmiddag neemt Stefan Muijtjens je mee in wat een systeembenadering is en hoe je vanuit een systeembenadering naar je bedrijf kan kijken. Een landbouwbedrijf is immers meer dan percelen en gewassen en gaat ook over mensen (je personeel en/of de loonwerker), het werkethos en werkplezier, je omgeving en hoe je je verhoudt tot bijvoorbeeld lokale overheden. Een systeembenadering neemt al deze aspecten mee en leert je naar je bedrijf als geheel te kijken en hier ook naar te handelen. Daarnaast komen ook de praktische aspecten aan bod, zoals hoe je naar je bodem als systeem kunt kijken.

De workshops bestaan uit de volgende twee thema’s:

Workshop #1: Hoe werkt een systeembenadering en wat zijn de voordelen?
Tijdens de eerste workshop legt Stefan uit wat een systeembenadering is en wat de voordelen zijn. Hiervoor nemen we het bedrijf van Dingeman als voorbeeld. Hoe organiseer je bijvoorbeeld een kantine. Zet je die centraal of achteraf? Kleine dingen kunnen een grote impact hebben.

Workshop #2: Hoe pas je de systeembenadering toe op je bedrijf en in de dagelijkse praktijk?
In de tweede workshop laat Stefan ons een systeembenadering in de praktijk en het veld zien. Kun je bodem processen ook zien als een systeem? Welke in vloeden hebben ploegen en niet-kerende bodembewerking daarop? En wat zijn de effecten op gewassen en vooral ook op rendement op korte en lange termijn?

Deze demonstratie is onderdeel van het project “win-win in Zevenbergschen Hoek” waarbij de zoektocht tussen economisch en ecologisch optimaal boeren centraal staat. Tijdens dit project worden diverse demonstraties en workshops georganiseerd, meer informatie vind je op de projectpagina hieronder.

Zevenbergschen Hoek

  • Onderzoek
  • Projectbegeleiding
In dit project onderzoeken wij samen de komende twee jaar hoe je de duurzame prestaties van een akkerbouwbedrijf kan verbeteren door samenwerking. Er vindt een 0-meting plaats en we me maken plannen voor verbetering. De resultaten zullen gecommuniceerd worden via workshops voor akkerbouwers en openbare demonstratiedagen.
Lees meer Lees meer
Boerenverstand helpt je graag met landbouw-gerelateerde vraagstukken. Wil je oplossingen die echt aansluiten bij de praktijk? Of wil je de nodige inspiratie voor de toekomst van ons eten? Zoek je innovatie? En wil je beleid dat breder gedragen wordt? Onze projecten en diensten zorgen dat je verder komt. Geïnteresseerd geworden?
Neem contact met ons op!