Direct naar content
< overzicht

Pilot Akkerbouw Drenthe

Provincie Drenthe is al sinds 2018 bezig met doelsturing in de melkveehouderij. Sinds enkele jaren richten ze zich ook op de akkerbouw en draaien actief mee in het Landelijke traject voor KPI ontwikkeling. Projectleider Anet Abbing deelt landelijk lessen uit de Drentse pilot en denkt veel mee over bijvoorbeeld de governance van doelsturing. 

Boerenverstand helpt de provincie in de uitvoering van de pilot met inmiddels 40 akkerbouwers. In de pilot wordt gewerkt met de kernset aan indicatoren uit KPI-Kringloop. Boerenverstand ondersteunt projectleider Anet Abbing in de projectwerkgroep waar de voortgang van het project wordt besproken. In deze projectwerkgroep zijn ook de belangrijkste ketenpartijen vertegenwoordigd. Hier komt de beoogde samenwerking op doelsturing tussen publieke en private partijen al goed uit te verf. Daarnaast organiseert Boerenverstand kennissessies voor de deelnemende boeren en faciliteert de dataverzameling vanuit de boeren. Voor de dataverzameling spelen de gecombineerde opgave (bij RVO) en de Bedrijfsmanagementsystemen een belangrijke rol. Deze data gaan uiteindelijk naar de WUR, waar de KPI scores berekend worden. Vooralsnog krijgen de deelnemers vanuit provincie Drenthe enkel een vergoeding voor deelname. De intentie van Drenthe is om zo snel mogelijk te gaan belonen op resultaten. De pilot is er op gericht om op allerlei aspecten (zoals dataverzameling, KPIs set en belonen) uit te proberen wat het beste werkt in de Drentse context, om zo voor volgend jaar weer verdere stappen te kunnen zetten.  

Zie voor meer informatie de website van provincie Drenthe.
Provincie Drenthe
Boerenverstand helpt je graag met landbouw-gerelateerde vraagstukken. Wil je oplossingen die echt aansluiten bij de praktijk? Of wil je de nodige inspiratie voor de toekomst van ons eten? Zoek je innovatie? En wil je beleid dat breder gedragen wordt? Onze projecten en diensten zorgen dat je verder komt. Geïnteresseerd geworden?
Neem contact met ons op!