Direct naar content
72adb091a4a349ad62cec2b9656bf99f
< overzicht

Kop d'r veur!

Oftewel: hou vol! Ik heb het met u te doen. Een deel springt de 22e hoogstwaarschijnlijk op zijn trekker richting Den Haag. Een ander deel denkt het zal mijn tijd wel duren. En ik mag hopen dat het allergrootste deel denkt: schouders eronder, we maken er wel weer wat van. Ik maak me op dit moment de meeste zorgen over het deel wat we niet meer horen en zien. Laten we alsjeblieft een beetje omkijken naar elkaar voordat er ongelukken gebeuren!

Ik ga inmiddels ook al een tijdje mee en kan u vertellen dat “the proof of the pudding is in the eating”. Ofwel hoe deze plannen uiteindelijk precies uitgewerkt en vooral uitgevoerd gaan worden is natuurlijk allesbepalend. Er is nu een kaart van Nederland gemaakt met mooie kleurtjes en lijntjes. Persoonlijk word ik ook altijd een beetje pissig als ze weer een kaart over de schutting gooien. Je gaat onmiddellijk inzoomen op het eigen bedrijf en dan weet je feitelijk nog niks. Stel u boert in de Gelderse Vallei? Staat er dan morgen een makelaar op de stoep om een opkoopdeal te maken? Of krijgt u volgende week een onteigeningsprocedure aan uw broek? Ik moet het allemaal nog zien. Mij komt het over alsof dit kabinet weinig anders kon dan publiekelijk met veel tromgeroffel aankondigen dat de natuur in crisis is en gered moet worden. Want als Rutte had gezegd, we gaan het allemaal nog maar eens even rustig bekijken, dan had hij direct weer een aantal rechtszaken aan zijn (Vollen)broek.

We leven in een samenleving die steeds verder polariseert. En via rechtszaken het leven van de ander zuur maken is niet de samenleving waar ik in wil leven. Dus laten we alsjeblieft blijven streven naar realistische oplossingen die ergens in het midden zullen liggen. We zijn in dit land kampioen polderen: landbouw en natuur samen uit de crisis. Wetende dat de meerderheid van de samenleving de boer steunt, maar ook erkennen dat er echt wel een paar tandjes bij moeten om de stikstofproblematiek aan te pakken. Dat vergt hernieuwd vertrouwen. En dan moet de overheid ook eens serieus durven doorpakken op basis van de goede resultaten die veel boeren gewoon al jaren laten zien. Binnen tal van Agrarische collectieven als het gaat om het investeren in natuur. Maar kijk ook eens naar de Vruchtbare Kringloop Achterhoek. Die laten gewoon keihard zien dat er via management forse stappen gezet zijn op stikstof. Worden die resultaten wel voldoende in de modellen doorgerekend? Komen die wel door in Den Haag? Ik betwijfel het. Via het management is veel te bereiken en dat biedt ook perspectief. De koeien meer naar buiten, minder eiwit erin, kruidenrijk grasland, minder jongvee, dat moet uiteindelijk ook nog eens meer geld opleveren.

Voorlopig moeten we het doen met de tools en modellen die we hebben om al deze managementmaatregelen door te rekenen en te laten zien hoe er gepresteerd wordt. Laten we die dan ook beter gebruiken. Op dit moment kan ik eigenlijk alleen maar hopen dat u ondanks alle percentages en kaartjes die nu over de schutting gegooid zijn, vooral de moed erin blijft houden. Links of rechtsom zullen we hier samen uit gaan komen. Zo is het altijd al gegaan en zo zal het toch nu ook moeten gebeuren. Zet hem op!

 

 

Frank Verhoeven - Eigenaar Boerenverstand