Direct naar content
< overzicht

Jonge boeren starten coöperatie voor afzet oude melkkoeien

Een groep jonge boeren uit Midden-Delfland hebben de coöperatie Delflandse Vleesmeesters opgericht. Deze groep verwaardt het vlees van uitgemolken melkkoeien.

Eind 2016 is Boerenverstand in opdracht van de Gemeente MiddenDelfland een jonge boerentraject gestart. Een van de doelen was het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Een groep jongeren heeft het initiatief genomen om meerwaarde te vinden voor uitgemolken melkkoeien. Deze koeien verlaten nu het bedrijf als “worstkoe”, maar met een optimaal rantsoen en de nodige aandacht kunnen deze koeien opgewaardeerd worden tot bijzonder smaakvol vlees. Door vervolgens te zorgen voor de juiste samenwerkingspartners: een afmestbedrijf (pensioenstal), een keurmeester en een lokale slager, en door er bijzondere pakketjes met een receptenboekje van te maken, creëerden “De Vleesmeester” hun unieke niche.

Onder het regiomerk “Delflandse Vleesmeesters” brengen de jonge boeren vanaf nu het vlees op de markt. Op 22 september jl vond de kick-off van de coöperatie plaats in Schipluiden. Vlees van melkkoeien wordt nu ondergewaardeerd, dit terwijl het duurzaam en van uitstekende kwaliteit is. Het vlees heeft van nature de ideale verhouding tussen vet en spier.

 

Verwenperiode

De Midden-Delflandse melkkoeien dienen als dubbeldoel-koe. Het past in de huidige trend om transparanter, gezonder en dichterbij huis voor lekkerder eten te zorgen. Voor de koeien betekent het een extra goed en langer leven doordat er nog een verwenperiode bijkomt waarin de koe wordt afgemest.

De coöperatie is als idee ontstaan vanuit het netwerk Jonge Boeren in Midden-Delfland dat twee jaar geleden is opgericht samen met Boerenverstand. Het zoeken naar nieuwe verdienmodellen en kansen in de stad benutten zijn onderdeel van het programma. Met het verwaarden van melkkoeienvlees bouwen de jonge agrariërs aan extra inkomsten en daarmee een goede toekomst van het Midden-Delflandse veenweidengebied.

Bekijk alle informatie op hun eigen website: www.delflandsevleesmeesters.nl. En hier een verslag in het AD.